Skąd bierze się próchnica?

Próchnica to jeden z najczęstszych problemów, z którym pacjenci zgłaszają się do dentysty. Kluczowe jest szybkie wdrożenie leczenia – inaczej konieczne może okazać się nawet usunięcie zęba. Jakie czynniki sprzyjają rozwojowi tej zakaźnej choroby zębów? Wyjaśniamy!

wnętrze jamy ustnej

Jakie są objawy próchnicy?

Białe przebarwienia, które z czasem zaczynają ciemnieć, kruchość zębów, nadwrażliwość zębów na zmiany temperatur i dotyk, nieprzyjemny zapach z ust, dolegliwości bólowe, ubytki – to główne symptomy próchnicy. Niezwykle istotne jest, by po zauważeniu któregokolwiek z tych objawów udać się do dentysty, by niezwłocznie rozpocząć leczenie.

Główną przyczyną próchnicy jest działalność bakterii obecnych i namnażających w płytce nazębnej. Drobnoustroje te rozkładają węglowodany znajdujące się w jamie ustnej i przetwarzają je w kwasy – te z kolei powodują właśnie stopniowe niszczenie szkliwa prowadzące do powstania ubytków. Czynniki zwiększające ryzyko rozwoju próchnicy to dieta bogata w cukry, niewłaściwa higiena jamy ustnej, ale też uwarunkowania genetyczne.

Na czym polega profilaktyka próchnicy?

Nasi działający m.in. we Wrocławiu i Kielcach dentyści często przeprowadzają zabiegi z zakresu profilaktyki próchnicy, takie jak skaling, piaskowanie i fluoryzacja. Mają na celu usunięcie płytki nazębnej i osadów oraz wzmocnienie zębów.

Aby ograniczyć ryzyko rozwoju próchnicy, trzeba pamiętać o regularnych kontrolach stomatologicznych – choroba w początkowym etapie nie musi dawać objawów. Dentysta podczas badania może jednak wcześnie wykryć pierwsze niepokojące oznaki. Profilaktyka próchnicy powinna obejmować także dbałość o higienę jamy ustnej – należy pamiętać o regularnym myciu i nitkowaniu zębów. Zaleca się też ograniczenie cukrów w diecie, unikanie słodkich pokarmów i napojów.